Fotbollsresor till Spanien

Det är inte en tillfällighet att det är ett spanskt lag som har lyft Champions League-trofén 6 gånger de senaste 10 åren. Spansk fotboll är på en helt egen nivå, och ligan lockar till sig de största fotbollsnamnen i världen. Därför är Spanien och fotbollsupplevelser i Spanska La Liga också den ultimata våta drömmen för varje fotbollsälskare.

Det finns ett ordspråk som säger att fotboll i Spanien är som en religion, och det är inte helt felaktigt. Fotbollen är nämligen Spaniens obestridda nationalsport, och den dyrkas som en religion i alla samhällsskikt och analyseras i ett oändligt antal sporttidningar. Alla spanjorer har sitt favoritlag, och det snackas fotboll på arbetsplatser och kaféer både före och efter matcherna.

Europas största uppgörelse – EL Clássico

I Sverige förknippar vi spansk fotboll med Europas två största fotbollsklubbar FC Barcelona och Real Madrid. Europas största fotbollsbegivenhet är just matcherna mellan dessa två klubbar, med namnet ”El Clássico”. När de två klubbarna korsar svärden med varandra, följer 82.000 åskådare matchen på Santiago Bernabéu i Madrid eller 99.000 åskådare på Camp Nou i Barcelona. Dessutom följs matcherna av en miljard tittare över hela världen. Det finns knappast någon match som är så hypad som denna, som också innehåller kampen mellan världens två största fotbollsstjärnor, Messi och Ronaldo.

Spansk Fotboll är mer än Barca och Real

Matcherna mellan Real och Barca är den ultimata läckerbiten. Därför blir matcherna ofta utsålda på rekordtid, och biljettpriserna är helt galna.

Men spansk fotboll innehåller mycket mer än El Clássico. Det finns massor av stora klubbar och sevärda matcher i den spanska ligan. Klubbar som Atlético de Madrid, Valencia och Sevilla är också mycket framgångsrika och serverar mängder med spanska fotbollsdesserter till åskådarna. Dessutom kan du njuta av det härliga spanska klimatet och få massor av kulturella och kulinariska upplevelser i de större spanska städerna. Du kan enkelt få tag i biljetter för runt 40 Euro till matcher i La Liga.

Om du inte vill missa Barcas hypersnabba anfallsfotboll eller Reals stjärnspäckade manskap, kan du välja att se dem spela mot något av de andra topplagen. Då är det ofta möjligt att uppleva stjärnorna till helt andra biljettpriser.

En match som garanterat är värd att satsa på, om du inte får tag i biljetter till El Clássico, är derbyt mellan Real Madrid och Atlético de Madrid. Den ”lilla” Madrid-klubben Atlético har de seneste åren legat i toppen av spansk fotboll, och blev spanska mästare 2014.  

Till skillnad från många andra europeiska ligor är spansk fotboll i stort sett fri från huliganer. Våldsamheter i samband med matcherna är mycket sällsynta. Det innebär också att du kan ta med dig familjen på match.

Svenska stjärnor i spansk fotboll

Spanska ligan har inte direkt varit något stort mål för spelsugna svenskar. Sedan 50-talet har bara ett drygt tjugotal svenskar spelat i ligan. En av de stora var Agne Simonsson,  som åren 1960-63 spelade i Real Madrid och Real Sociedad. Göteborgaren Johnny Ekström gjorde en säsong i Real Betis 1994. Andra svenska storspelare är Stefan Schwartz (Valencia 1998-99), Henke Larsson (Barcelona 2006) och Olof Mellberg, som spelade i Racing Santander åren 1998-2001. Och – självklart – Zlatan som gjorde en kort karriär i Barca, innan han flyttade tillbaka till Milan. Just nu har vi slitvargen John Guidetti i Celta Vigo, och Henok Goitom i Getafe.