Fotbollsresor till Italien

Den italienska ligan Serie A bjuder på en mängd riktigt spännande fotbollsmatcher, med storklubbar som AC Milan, Inter, Juventus, AS Roma, SS Lazio och Fiorentina. Till varenda match skapar de italienska fotbollsfansen – ”tifosis” – en stämning vars like du inte hittar någon annanstans i Europa.

Fotboll är en av de populäraste sporterna i Italien, och italienarna lever och andas fotboll. Man känner det överallt, och särskilt inför matcherna. Fotbollskulturen och passionen känns äkta i Italien, och varje arena har sin egen karaktär.

Italien bjuder samtidigt på läcker mat och ett behagligt klimat, och är därför en perfekt fotbollsdestination under den kyliga svenska våren eller en regnig höst.

Stadio Olimpico och slaget om Rom

En av de arenor i Italien som bjuder på den mest intima stämningen är den olympiska stadion i Rom, som rymmer hela 73.000 fanatiska tifosis. Här har storklubbarna SS Lazio och AS Roma sina hemmamatcher. Ett av de allra mäktigaste mötena i italiensk fotboll är när de två lagen möts i det fantastiska lokalderbyt ”Derby della Capitale”. Det första derbyt spelades 1929, och sedan dess har Roma vunnit 51 matcher, Lazio har vunnit 37, medan 57 möten har slutat oavgjort.

Romas fans håller till i den sydliga delen av Stadio Olimpico (Curva Sud), och Lazios fans i den nordliga delen (Curva Nord). Det är en hätsk stämning mellan Lazios och Romas anhängare, och matcherna kantas av och till av våldsamma sammanstötningar mellan olika fangrupperingar från de två lagen.

Det italienska fotbollsförbundet  vidtar dock en rad försiktighetsåtgärder, för att undvika kravaller, bland annat genom utestängning av huliganer. Det finns massor av poliser på plats, för att matcherna ska kunna avgöras i god ordning. Ändå kan det vara en bra idé att hålla sig ifrån de delar av arenan där de mest extrema fansen, ”Ultras”, håller till.

Lokalderby på San Siro - Derby della Madonnina

Norditaliens huvudstad Milano är en stad som många förknippar med mode och stil, men Milano är också känt för klubbarna AC Milan och FC Internazionale Milano (Inter) – två av Italiens största fotbollsklubbar, som båda spelar på den enorma San Siro stadion. Så om du har turen att befinna dig i Milano under lokalderbyt, som fått namnet ”Derby della Madonnina”, kan du räkna med ett helt utsålt San Siro.  

Men det spelas en mängd andra stora matcher på San Siro. En av dem är ”Derby d'Italia”, som mötena mellan italiens två framgångsrikaste klubbar, Juventus från Torino och Inter, har döpts till. En fotbollsresa till Milano har den fördelen att din hustru eller flickvän kan shoppa loss i Europas modestad nr. 1, medan du njuter av fotbollsstämningen på San Siro. Det är med andra ord en ren win-win situation.

Italiensk fotboll är mer än Rom och Milano

Men italiensk fotboll är så mycket mer än bara Rom och Milano. I Napoli hittar du till exempel Italiens tredje största stadion, San Paolo, där Napoli SC spelar. Och i Firenze finns ACF Fiorentina och Stadio Artemio Franchi med plats för 46.300 åskådare. Det finns således mängder av chanser att få se spännande fotbollsmatcher i Italien.

Svenska fotbollsstjätnor i Italien

Många av de allra största svenska fotbollsstjärnorna har blivit stora i Italien. Vi minns bland annat Atalanta-ikonen Glenn Strömberg som gjorde över 200 matcher för klubben. En annan gigant, som tyvärr fick en ganska kort karriär var Parmas bolltrollare Tomas Brolin. Lite längre tillbaks i tiden hittar vi den sagolika trion Gre-No-Li (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Liedholm) och andra storspelare som Nacka Skoglund och Kurre Hamrin. Och vi får ju inte glömma bort att nämna killen som spelade för Juventus, Milan och Inter – 4 ligatitlar och 148 mål hann Zlatan Ibrahimovic med innan han flyttade vidare till Frankrike och PSG.

Med en fotbollsresa till Italien är du garanterad en spännande och minnesvärd tripp med massor av fotboll i världsklass, kombinerat med fantastiskt vin och unika kulinariska upplevelser.