Fotbollsresor och biljetter till Eredivisie

Matcher säsongen 2018 | 2019
31 mars
Ajax vs PSV Eindhoven
Amsterdam ArenA
Eredivisie
fr 2 690 kr
Läs mer
13 apr
Ajax vs Excelsior
Amsterdam ArenA
Eredivisie
fr 990 kr
Läs mer
24 apr
Ajax vs Vitesse
Amsterdam ArenA
Eredivisie
fr 1 585 kr
Läs mer
12 maj
Ajax vs Utrecht
Amsterdam ArenA
Eredivisie
fr 2 025 kr
Läs mer

--- Fakta om Eredivisie

Eredivisie, eller Honor Division, är toppnivån av holländsk fotboll och grundades 1956, intressant nog var detta bara två år efter att professionell fotboll blev tillgängligt i Nederländerna. Den holländska fotbollsligan nådde sin högsta placering i säsongen 2012-2013 då den var rankad nionde bästa ligan i Europa, av Europeiska fotbollsförbundet UEFA. Ligan består av 18 lag där varje klubb spelar mot sina motståndare två gånger, både på hemma- och bortaplan. Klubben som hamnar på botten av ligan blir nedflyttade till Eerste Divisie (Första Divisionen) och mästarna i samma division blir automatiskt uppflyttade till Eredivisie. En play-off mellan de två sämsta lagen fastställer den sista nedflyttningen. Ligan har också två inhemska cuper med KNVB Cup och Johan Cruijff Shield.

Varje år belönas vinnaren av Eredivisie med de Nederländska Nationalmästerskapen och under den 59-åriga perioden har AFC Ajax vunnit flest gånger. Faktiskt så har Ajax vunnit den inhemska ligatiteln i Holland 24 gånger medan PSV Eindhoven har kammat hem det 18 gånger och Feyenoord har 9 mästerskaps-titlar. Sådan har dominansen varit mellan dessa tre holländska lag sedan 1965 att de har vunnit alla ligatitlar utom tre hittills.

Ligan är mycket popoulär bland fansen och lockar stora sponsorer, 1990 var ligans officiella namn PTT Telecompetitie efter att ha säkrat en lönande 9-årig sponsordeal med PTT Telecom. 2012 avslöjades det att Rupert Murdock hade säkerställt rättigheterna att sända matcherna från Eredevisie under hela 12 år med en deal som rapporteras vara värd 1 biljon euro. En del av dealen var att varje Eredivisie-klubb skulle få över 4 miljoner euro varje år under det 12-åriga kontraktet. Den här finansiella friheten har hjälpt klubbarna att tävla mot de bästa i Europa med live-matcher som sänds via Fox Sports Eredivisie och en höjdpunkts-show som sänds på NOS.

Historia

Innan etableringen av Eredivisie 1954 var holländsk fotboll kontrollerad av Netherlands Football League Championship. En ren amatör-tävling beslutades av en serie slutspel med en grupp av regionala klubbar som hade haft framgång under tidigare år. Intressant nog var det kungliga nederlänska fotbollsförbundet (KNVB) trogna sin amatörstatus och avvisade alla former av betalningar och stängde även av spelare som tog emot lön eller en klubb som ertappades med att köpa spelare med övergångssummor.

Likt många andra fotbollsligor hördes dock snart en efterfrågan för en professionell liga då nationalspelare började lämna sina lag för att spela utomlands. Såpass många talangfulla spelare lämnade den holländska ligan att KNVB började banna spelare som spelade i utlandet från det holländska landslaget. Denna massflykt, främst till franska proffs-ligor blev känt som Nordjö-översvämningen 1953. Men när holländska spelare utomlands arrangerade en match mot det franska landslaget och vann matchen med 2-1 galvaniserade holländarna att utveckla sin egen professionella fotbollsliga och Eredivisie föddes.

SP U NR Z GV ZV VSA P.