Fotbollsresor till Eredivisie

Fotbollsresor Eredivisie

Bundesligan är den världskända tyska professionella fotbollsligan och kan skryta med den högsta medelnärvaron inom sportvärlden som nådde hela 45,134 åskådare i säsongen 2011-12. Liksom de flesta europeiska ligorna spelas 38 matcher under säsongen med matcher både på hemma- och borta-plan. Intressant nog är Bundesligan en av få ligor som driver ett sex veckor långt vinterlov som startar i mitten av december till slutet av januari.

Ligan anses vara en av de allra bästa i världen och har producerat ett antal viktiga tyska lag som har utmanat i Champions League, bland annat FC Bayern, Borussia Dortmund, Hamburger SV, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach och VfB Stuttgart. I själva verket, baserat på hur klubbar från ligan presterat i europeiska tävlingar, är ligan rankad trea bland Europas elit-fotbollsligor. För närvarande är de fyra bästa lagen i ligan kvalificerade för att komma in i UEFA Champions Leage där de tre första kommer in i gruppspelet direkt och laget på fjärde plats måste delta i en play off för att vinna en plats i gruppspelet.

Ligans populäritet har lett till att deras matcher sänds i över 200 länder runtom i världen. Denna globala populäritet har lett till att stora intäkter genereras och toppklubbarna i ligan har möjlighet att attrahera toppklassade spelare från världen över. Framgången för det tyska landslaget har tillskrivits framgången att ligan producerat landslags-stammisar som Lothar Matthäus, Bastian Schweinsteiger och Oliver Kahn.

Sedan starten 1963 har FC Bayern Munich varit det dominanta laget med totalt 24 mästerskap på 53 år. Ligan består av 18 lag med ned- och uppflyttning från andra Bundesligan, som är den andra nivån av tysk proffs-fotboll. I själva verket består tysk professionell fotboll av endast två ligor med lag som delas upp i regionala ligor. Vinnaren av tyska Bundesligan kvalificerar för DFL-Supercup som är en engångsmatch mot vinnaren av DFB-Pokal, vilket är det tyska nationalmästerskapet.

Intressant nog har lagen i Bundesligan stränga budgetförordningar och måste varje år ansöka om tillstånd för att få delta i ligan efter att de uppfyllt tillsynsmyndigheterna att de inte står på gränsen till likvidation och att de har en stadig finansiell grund.

Matcher säsongen 2023 | 2024

24

apr

2024

Ajax

vs

Excelsior

Amsterdam ArenA

Eredivisie

fr 895 kr

Läs mer

5

maj

2024

Feyenoord

vs

Zwolle

Feijenoord Stadion

Eredivisie

fr 1 505 kr

Läs mer

12

maj

2024

Ajax

vs

Almere City

Amsterdam ArenA

Eredivisie

fr 1 340 kr

Läs mer

19

maj

2024

PSV Eindhoven

vs

Waalwijk

Philips Stadion

Eredivisie

fr 1 755 kr

Läs mer

19

maj

2024

Feyenoord

vs

Excelsior

Feijenoord Stadion

Eredivisie

fr 1 805 kr

Läs mer

Fotbollsresor och biljetter
till Eredivisie

Biljetter till Eredivisie-matcher är tillgängliga från individuella klubbar och ett antal återförsäljare. Ofta, för att uppmuntra lojalitet, kan personer med säsongsbiljetter köpa biljetter till matcher upp till en vecka innan de blir tillgängliga för allmänheten. Du kan se dina favoritklubbars fixturer genom att besöka klubbens hemsida eller andra relevanta hemsidor för att planera din resa.

Nederländerna är ett modernt europeiskt land som drar nytta av mycket internationell turism och som så finns ett stort utbud av väg- och järnvägsspår över hela landet. Det är värt att notera att det lågt liggande landet omfattas av många vattenvägar och kanaler och att resa över länet med båt är möjligt.

Som med andra stora europeiska länder är Nederländerna väl försörjt med luftvägar och har många internationella flygplatser för att tillgodose det resande fotbollsfanet. I norra delen av landet kan Amsterda Airport Schiphol ta dig för att se Ajax som är den dominanta kraften i Eredivisie, medan det i söder är Eindhoven flygplats som kan leda dig till Philis-stadion och PSV Eindhoven. I östra delen av landet kan Terlet Airfield ta dig till den historiska marknadsbyn Arnhem och i väst är det Rotterdam flygplats som tar dig till dörren till europalegenderna Feyenoord.

Historia

Innan etableringen av Eredivisie 1954 var holländsk fotboll kontrollerad av Netherlands Football League Championship. En ren amatör-tävling beslutades av en serie slutspel med en grupp av regionala klubbar som hade haft framgång under tidigare år. Intressant nog var det kungliga nederlänska fotbollsförbundet (KNVB) trogna sin amatörstatus och avvisade alla former av betalningar och stängde även av spelare som tog emot lön eller en klubb som ertappades med att köpa spelare med övergångssummor.

Likt många andra fotbollsligor hördes dock snart en efterfrågan för en professionell liga då nationalspelare började lämna sina lag för att spela utomlands. Såpass många talangfulla spelare lämnade den holländska ligan att KNVB började banna spelare som spelade i utlandet från det holländska landslaget. Denna massflykt, främst till franska proffs-ligor blev känt som Nordjö-översvämningen 1953. Men när holländska spelare utomlands arrangerade en match mot det franska landslaget och vann matchen med 2-1 galvaniserade holländarna att utveckla sin egen professionella fotbollsliga och Eredivisie föddes.