Vi jämför primära och sekundära marknadsplatser. Priserna kan vara högre eller lägre än nominellt värde.

Fotbollsresor till Ajax

Matcher säsongen 2023 | 2024

Om fotbollsresor med Ajax

Ajax, eller Amsterdamsche Football Club Ajax som det fullständiga namnet lyder, är en av de tre riktiga storklubbarna i den holländska fotbollen. De andra två är PSV Eindhoven och Feyenoord. I perioder genom historien har Ajax dominerat både den inhemska och den europeiska fotbollen.

Ajax hemmaarena är minst sagt rymlig, men den fylls ändå snabbt, särskilt om det vankas toppmatch. Ett annat problem är att bara holländska medborgare får köpa biljetter på nätet eller på plats på arenan. För fotbollsresor med Ajax är det bästa valet att boka en paketresa med matchbiljett, hotell och flyg, eller bara biljett och hotell.

Ajax bildades på ett café i Amsterdam av några gymnasieelever. Året var 1883. Sedan dess har Ajax varit nummer ett i Holland. Namnet på klubben kommer från den grekiske hjälten med samma namn. En hel rad mycket kända spelare som spelat i Ajax genom åren. Johann Cruyff var den store ledaren under det framgångsrika 1970-talet. På senare tid har Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Wesley Sneijder och Zlatan Ibrahimovic varit tongivande spelare. Genom åren har Ajax vunnit 30 ligatitlar och 18 cuptitlar. Man har också en seger i UEFA-cupen/Europa League och fyra guld i Europacupen/Champions League (senast 1995).

Annat att göra i Amsterdam

Vid ett besök i Amsterdam får du inte missa att ta en båttur på Amsterdams kanaler. Kanalerna är faktiskt numera ett världsarv. I Amsterdam, som är en stad som fokuserar mycket på kultur, finns mängder av museer, bland annat museer för målarna Rembrandt och van Gogh samt Anne Franks hus.

Kort om Amsterdam ArenA

Det holländska storlaget Ajax har spelat sina hemmamatcher på Amsterdam ArenA sedan 1996. Arenan är den största i Holland och används ofta även för matcher med det holländska landslaget. Amsterdam ArenA var den första arena i Europa med ett utdragbart tak som täcker såväl publiken som planen.

Fakta om Amsterdam ArenA

Amsterdam ArenA tar 52 960 åskådare, alla under tak. Den näst största arenan för en fotbollsklubb i Holland är De Kuip i Rotterdam, som tar strax över 51 000 åskådare. Amsterdam ArenA är extremt hög, hela 78 meter, vilket gör att läktarna är mycket branta. Det är bara läktarna på Santiago Bernabéu i Madrid samt San Siro i Milano som är brantare.

Arenans historia

I över 60 år, från mitten av 1930-talet till mitten av 1960-talet, spelade Ajax sina hemmamatcher på den lilla arenan De Meer. I perioder kunde arenan ta upp emot 30 000 åskådare, men under 1990-talet, efter att arenan byggts om för att uppfylla nya krav på säkerhet och bekvämlighet, var kapaciteten nere på blygsamma 19 000 sittande åskådare. Det gjorde att Ajax snart började fundera på att bygga en ny stadion. Byggnationen av den nya arenan inleddes 1993 och avslutades under sommaren 1996. I augusti 1996 invigdes arenan med en träningsmatch mellan Ajax och italienska AC Milan.

Amsterdam ArenA stod som värd för Champions League-finalen 1998. Under EM-slutspelet år 2000 spelades en mängd matcher på arenan. Europa League-finalen säsongen 2012/13 kommer att spelas på Amsterdam ArenA.

Kommunikationer

Amsterdam ArenA är en del av en ny modern stadsdel i den sydöstra delen av Amsterdam. Det är knappa milen mellan Amsterdams centrum och arenan. Du kan med fördel ta tåget eller tunnelbanan till arenan. Det finns en kombinerad tåg- och tunnelbanestation, Bijlmer ArenA, i direkt anslutning till stadion. Färden tar ungefär en kvart.