Fotbollsresor till Tyskland

Intensiva matcher med massor av åskådare på läktarna och en fantastisk stämning. Det är kännetecknen för Fotbollsresor till Bundesliga, och du behöver inte åka längre än till strax söder om den danska gränsen för att uppleva suset från en av Europas största ligor. Därför är Tyskland och Bundesliga bland de populäraste destinationerna för fotbollsfans, då du kan kombinera kort restid med stora fotbollsupplevelser. 

Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Schalke 04 och HSV Hamburg. Du känner till de stora tyska klubbarna, som ofta klarar sig bra i de europeiska turneringarna. Det är klubbar som varje helg drar 50-80.0000 åskådare till matcherna och skapar en fantastisk stämning på läktarna.

Fotboll är en helhetsupplevelse i Tyskland

I Tyskland har de verkligen förmått att göra det till en helhetsupplevelse att gå på fotboll, och en upplevelse alla har råd med. För till skillnad mot priserna i t.ex. England, där priserna skjutit i höjden, kan du alltid komma in på en av de stora arenorna i Bundesliga för omkring 40 Euro. Det betyder också att du möter människor från alla samhällsskikt, när du går på en match i Bundesliga. Allt från unga studenter till pensionärer och självklart hardcorefansen – alla hjälper till att skapa en helt unik stämning med sång och glada tillrop under matcherna.

Tyskarna är kända för sin förmåga att organisera. Det märker du tydligt när du kommer till en Bundesligamatch. Allt är perfekt ordnat. Det gäller både transporter till och från arenan, när du ska köpa öl och pretzel (de populära tyska saltkringlorna) på stadion, och när åskådarna ska slussas ut och in på stadion. Allt sker med tysk grundlighet och precision.

Detta betyder att du inte behöver bekymra dig om logistiken. Det är helt enkelt ordning och reda med allt.

Massor av svenska talanger i Bundesligan

Bundesliga är traditionellt en liga där några av de största svenska fotbollsikonerna har haft framgångar.

I Kaiserslautern har ett antal fantastiska spelare passerat revy genom åren. På 70-talet var det Benno Magnusson och Benny Wendt. Genom åren har också storheter som Roland Sandberg och Torbjörn Nilsson gjort succé i laget. Men ingen har lyckats med att göra så stort avtryck i klubben som målvakten Ronnie Hellström – en av 70-talets stora svenska legender. I Kaiserslautern vaktade han stolparna i 10 år, mellan 1974 och 1984. Han är den enda spelare hittils som fått en avtackningsmatch utan att vara tysk  medborgare. Han hade t.o.m. en egen fanklubb! I avtackningsmatchen 1984 satt det över 35 000 personer på läktarna.

I anrika Hamburg spelar för närvarande Albin Ekdahl, mittfältaren i vårt nuvarande landslag och Nabil Bahoui. Här har tidigare Martin Dahlin och Niclas Kindvall såväl som Marcus Berg spelat. Oscar Wendt och Branimir Hrgota håller till i Mönchengladbach, och Alexander Milosevic spelar för Hannover. Den så starke anfallaren Markus Rosenberg spelade länge i Werder Bremen. Och i näst högsta serien hittar vi ett av våra nya stora framtidslöften: Emil Forsberg, som spelar i Leipzig.

Det finns med andra ord goda möjligheter att möta några av våra inhemska stjärnor på en fotbollsresa till Tyskland.

Var ska du se fotboll i Tyskland?

I Dortmund ligger Bundesligas största stadion, Westfalen Stadion, med plats för hela 80.645 åskådare. Det är också en arena som är känd världen över för sin fantastiska stämning från några av Europas mest passionerade fotbollsfans. Att upppleva en Bundesligamatch på Westfalen Stadion är därför något varje fotbollsälskare borde unna sig själv. På Allianz Arena i München med plats för 71.000 personer kan du uppleva tysk fotbolls absoluta topplag genom många säsonger: Bayern. Här får du gräddan av tysk fotboll med de allra största tyska spelarna.

Ett annat bra alternativ på fotbollsdestinationer är Volkspark i Hamburg. Det är lätt att ta sig till Hamburg då det bara ligger 14 mil söder om den dansk-tyska gränsen. Det gör det till en av favoriterna bland fotbollsdestinationer för många nordiska fotbollsfans. HSV Hamburg är den enda klubben i Bundesliga som aldrig åkt ur serien, och även om klubben inte spelat i toppen av ligan i ett antal år, sviktar inte de lojala fansen. Du får därför en fantastisk fotbollsupplevelse på en packad Volkspark tillsammans med 57.000 extatiska tyska fans.  

Så oavsett var du hamnar i Tyskland, finns det massor av spännande fotbollsupplevelser!