Tre nya fina arenor på gång i London

I London finns många möjligheter att titta på Premier League fotboll och flera Londonlag planerar just nu för nya och fina arenor. Här är en liten genomgång av hur det ser ut med arenor i London och vilken publikkapacitet de har.

West Ham flyttar in i OS-arenan i augusti 2016

West Ham skall flytta in på sin nya arena i augusti 2016 och kommer då höja upp sin publikkapacitet rejält, från ungefär 35 000 åskådare på nuvarande arenan, till 54 000 åskådare i deras nya hem. Vilket är på London Olympic Stadium och premiär där blir kring starten av säsongen 2016-2017. Då arenan även skall kunna användas för friidrott, kommer man som jag förstår det, vid fotbollsmatcherna dra ut sittplatser över löparbanorna.

Tottenham bygger nytt - klart i augusti 2018

Tottenham har också långt gångna planer på en ny arena, som skall stå färdig 2018 och kunna rymma 61 000 åskådare. Arenan skall bland annat ha en speciell läktarsektion bakom ena målet, där det skall få plats 17 000 åskådare (hemmafans) och tanken är att publiken skall skapa en ”vägg av ljud” (wall of sound), lite som "gula väggen läktarsektionen” i Dortmund. Förutom att njuta av fotboll i den nya arenan, planerar man även en "Sky Walk" utomhus uppe på taket (för att njuta av utsikten 40 meter upp). Om allt går som det är planerat skall premiären på nya arenan ske till starten av säsongen 2018-2019, vilket alltså bör betyda att första hemmamatch i nya arenan går av stapeln någon gång i augusti 2018.

Chelsea får nya arena 2020

Chelseas spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge, som tar in strax under 42 000 åskådare och de brukar ha nästintill fullsatt på sina matcher. Men de planerar för en större och bättre arena och om allt går i lås som planerat kommer de börja bygga nytt under 2017. Nya arenan skall ligga på exakt samma plats som den gamla och ta in 60 000 åskådare. Beräknad byggtid är tre år och under denna period planerar de att spela sina hemmamatcher på Wembley stadium. Premiär i nya arenan sedan till säsongsstarten i augusti 2020.

Men Arsenal behöver ingen ny...

För Arsenal finns inga byggplaner, då deras Emirates Stadium stod klar 2006 och således lär det dröja innan de behöver bygga något nytt. På sina hemmamatcher har Arsenal strax under 60 000 åskådare i snitt per match och den maximala publikkapaciteten för Emirates Stadium ligger på 62 260 åskådare.

Nya arenor i hela Storbritannien

Följande sida listar allt vad som är på gång i hela Storbritannien (både nybyggen och tillbyggnad av existerande arenor): www.footballgroundguide.com/about-the-author/developments.html