Se fotboll och provsmaka Champagne

        

 

Om du skall besöka Frankrike för att kika på fotboll, exempelvis se Zlatan spela en match med PSG eller om du planerar att se Sverige spela EM till sommaren. Då kan du kombinera din fotbollsresa, med ett underbart Champagnebesök inte långt från Paris.

Champagne får bara produceras i regionen Champagne i Frankrike och det tar under en timma dit med tåg från Paris. De två huvudorterna i regionen är Reims och Épernay och i dessa städer finns stora möjligheter att provsmaka ljuvlig champagne.

I till exempel Épernay hittar du gatan ”Avenue de Champagne”, som gata hyser en mängd champagneproducenter (och elva mil av källargångar med champagneflaskor som lagras där). Det första champagnehuset längs champagneacenyn grundades år 1729 av Nicolas Ruinart och därefter följde fler och fler (till exempel Moët & Chandon, som grundades år 1743).

Det första Champagnehuset i Reims är Maison de Champagne, som grundades år 1729 och fortfarande i dag producerar de ljuvlig champagne i Reims. Och efter dem har fler och fler champagnehus slagit upp sina portar i Reims.

Välj att besöka den ena eller båda av de två champagnestäderna och du hittar en mängd champagnehus. Väldigt många har sina champagneflaskor på lagring nere i källargångar och det är möjligt att titta in hos de flesta. Kostar ofta en slant att göra en liten rundtur och få provsmaka deras speciella champagne. Räkna med att det går på mellan 10 och 20 euro ungefär.

Ett råd är att inte välja att besöka de största och mest kända Champagnehusen. De ger inte speciellt bra valuta för pengarna, utan rundturerna hos dem är dyra, överbefolkade och ofta är provsmakningen inte speciellt charmiga.

Välj hellre små och mer okända champagnehus, då slipper du trängas med så många andra besökare och besöket blir mer genuint och personligt. Brukar också vara billigare och mycket bättre provsmakning (ofta får man hos dem tips om vilken mat som passar till deras olika champagnesorter).

Oavsett om du väljer att göra ett besök i Reims och Épernay, kan du göra det som en dagstur från Paris (ta tåget på morgonen, vilket alltså tar under en timma), göra några besök i Champagnehus under dagen och ta tåget tillbaka till Paris på kvällen. Det finns även möjlighet till övernattning på båda ställena.

Planera gärna din champagneutflykt på följande sajt (turistorganisationen för regionen):
www.champagne.fr/en/discovering-champagne-region/tourism/champagne-wine-tours

Hitta fotbollsresor till Frankrike och Ligue 1: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/ligue-1

Spelschema EM: www.fotbollsresa.nu/spelschema-fotbolls-em-2016/nyheter