Njut av fotboll och vin i Italien

Italien är ju ett paradis när det gäller vinproduktion och vill du kombinera en spännande fotbollsresa, med att provsmaka gudomliga viner, då har du verkligen valt rätt land. Möjligheterna att provsmaka viner på små vingårdar runt om i Italien är oändliga, oavsett vilken årstid du besöker landet. Det finns dessutom ett antal specialevenemang i vinets tecken i Italien.


Cantine Aperte – 28-29 maj 2016

Ett jättestor evenemang som hålls runt om i Italien och innebär att ungefär 800 vingårdar öppnar upp för allmänheten och välkomnar besökare. Du kan såklart provsmaka de olika gårdarnas viner, köpa deras viner och även få reda på hur de går tillväga för att få fram just sitt vin, med sin karakteristiska smak. Naturligtvis bjuds det på fantastiska möjligheter att sätta tänderna i god lokal mat. Med lite planering kan du under ditt fotbollsbesök i Italien, även besöka en eller annan vingård och kombinera fotboll med ljuva viner och fantastiska matupplevelser.


Calici di Stelle – 6-14 augusti 2016

Ett annat stort evenemang som hålls i Italien är Calici di Stelle, där man sitter ute under bar himmel, tittar på stjärnorna på himlen och höja sin glas i skålar för ljuva viner och god mat (en hyllning till vin och mat alltså). Detta firande hålls på vingårdar och på torg i byar och städer. Till exempel kan du uppleva detta i Piedmont, Sicilien, Toscana och Puglia och således kombinera det hela med att även se en lokal fotbollsmatch i närheten.


Cantina Aperte – september 2016

September är skördemånad för druvorna och det firas via  Cantina Aperte och det finns möjlighet att besöka vingårdar och delta i skördearbetet. De olika vingårdarna arrangerar ofta event i form av konstutställningar, uppträdanden och konserter. Perfekt tillfälle alltså att kombinera en fotbollsresa till Italien, med att lära sig mer om italiensk vinproduktion.


Cantine Aperte a San Martino – 13 november 2016

Ett söndagsevenemang där man läppjar viner från de senaste skördarna runt om i Italien och till detta äts maträtter med lokala säsongsbundna råvaror. Det bjuds på provsmakningssessioner och luncher på vingårdar och olika evenemang som håller på fram till solnedgång.


Natale in Cantina – 11 december

Det sista evenemanget för året och temat är ganska likt flera av de andra eventen, provsmaka viner, äta god mat och just vid detta event kanske du shoppa lite julklappar i form av vinflaskor...

För mer fakta och tips och lista med var, när och hur du hittar till de olika eventen i olika regioner av Italien, besök följande sajt. Scrolla längst ned på sidan till den svarta menydelen och välj event du vill ha mer fakta om (sidan du kommer till via denna länk handlar om Cantine Aperte): www.movimentoturismovino.it/en/events/2/cantine-aperte

Och här hittar du fotbollsresan till Italien: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/serie-a