Känn historiens vingslag i Rom

Vid sidan av att uppleva och njuta av den fantastiska passionen för fotboll i Rom, är en av höjdpunkterna att bara ge sig ut på stadsvandring genom "den eviga staden". Egentligen är det bara att snöra på sig vandringsskorna och ge sig av på upptäcktsfärd. Man känner direkt historiens vingslag och det finns dessutom många arkeologiska lämningar här och där runt om i staden som bara är att njuta av.

Vill du bli inspirerad till en stadsvandring och få utförliga tips om vart man kan gå och vad man kan uppleva, kika på följande utmärkta guide på National Geographic. Den ger en perfekt introduktion till Rom ur perspektivet vad som finns att se och göra under en dag på stadens gator och torg:
travel.nationalgeographic.com/travel/city-guides/rome-walking-tour-1

Vill du bli än mer kulturell, finns såklart oändligt många fantastiska museer i Rom. Om vi börjar med de som administreras av staden Rom, så kanske världens äldsta museum kan vara en bra startpunkt. Musei Capitolini lär ha sina rötter redan 1471 och föremålen som man kan njuta av har till stor del sitt ursprung i staden Rom. Öppet dagligen och inträdet ligger på 11,50 euro. Den första söndagen i varje månad har de dessutom gratis inträde. Mer fakta om Musei Capitolini på:
en.museicapitolini.org

 

Det finns dessutom många fler spännande museer som drivs av staden. Bland annat har följande sju alltid gratis inträde (och gratis inträde är ju perfekt, då man kan kika in lite snabbt och se om det är spännande):

Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco
en.museobarracco.it
Museo delle Mura
en.museodellemuraroma.it
Villa di Massenzio
en.villadimassenzio.it
Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina
en.museodellarepubblicaromana.it
Museo Napoleonico
en.museonapoleonico.it
Museo Carlo Bilotti
en.museocarlobilotti.it
Museo Pietro Canonica
en.museocanonica.it

Sammanlagt administrerar staden Rom 20-talet museer och du hittar fakta om dem här:
en.museiincomuneroma.it/musei_in_comune/il_sistema_museale

Kika på kort inspirationsvideo om de museer i Rom som administreras av staden (perfekt för att ge dig en snabb överblick om vilka du kan tänkas vilja besöka):
www.youtube.com/watch?v=RYrIRUfOEms

Sedan finns såklart även en stor mängd museer som administrerar av staten (alltså av italienska staten) och på följande sida finner du fakta om:
http://www.archeoroma.beniculturali.it/en/museums

Hitta fakta om alla statliga arkeologiska områden:
www.archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-sites

Om du känner att du inte riktigt orkar ta dig runt staden till fots hela tiden, finns möjlighet att ta sig mellan sevärdheter via lokaltrafiken. Det finns till exempel dagkort på Roms lokaltrafik som kostar 7 euro för 24 timmar eller 12,50 euro för 48 timmar:
www.atac.roma.it/page.asp?p=229

Hitta fotbollsbiljetterna för att se på Roma och Lazio
www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/rom