Guide till fotboll och öl i München

Ta sig till Allianz Arena med lokaltrafiken i München

Enklast är att ta S-Bahn från Hauptbahnhof (huvudtågstationen) eller Bahnhof München-Ost till Marienplatz, där byter du till tunnelbanelinjen U6 och hoppar på ett tunnelbanetåg mot Garching-Hochbrück. Stig av vid Fröttmaning (denna del av resan tar strax över en kvart) och därifrån går du till arenan på cirka tio minuter.

Inga kontanter i Allianz Arena

Om du vill handla exempelvis snacks, mat eller dryck när du ser FC Bayern München spela en hemmamatch i Allianz Arena, tänk på att de allra flesta försäljningsställen i arena inte tar emot kontanter. Utan du måste köpa ett "Arena Card", som är laddat med tio euro (och således kostar tio euro) eller ett högre belopp om du vill det. Sedan använder du kortet när du handlar i någon av arenans kiosker. Endast i "club shops" på våning två och "Arena a la Carte restaurant" på våning tre tar de emot kontanter. Har du pengar kvar på kortet efter matchen, kan du lösa in det och få pengarna tillbaka (gör detta senast två timmar efter match).

Gör en rundtur i arenan dagen innan match

Dagligen klockan ett hålls en guidad rundtur på engelska genom Allianz Arena och det hela tar ungefär en timma. Vandringen går dels upp till olika delar av läktaren och ned i innandömet med stopp bland annat i presskomferensrummet, omklädningsrummen och sedan till spelartunneln. Kostnad ligger på 10 euro för vuxna, nio euro för studenter och pensionärer och 6,50 euro för barn (6-13 år).

Fullständig fakta på engelska om arenan och guidade rundturen på: www.allianz-arena.de/en
 

Vid sidan om fotbollen känns det ganska naturligt att provsmaka gudomligt god öl. Äldsta bryggeriet i München är Augustiner, som började brygga öl redan år 1328 och till exempel kan du provsmaka deras öl på Augustinerkeller (inte långt från stadens stora tågstation).

Bryggeriet Spaten har nästan lika lång historia, då man började brygga öl 1397.

Hacker Pschorr och dess öl såg dagens ljus 1417 och delvis genom historien har de varit splittrade i två olika bryggerier, men sedan 1970 är man återförenade som ett.

Hofbräus öl, som först började bryggas 1589, kan du bland annat provsmaka på Hofbräukeller.

En av de mest kända bryggerierna är Löwenbräu, som även de började bryggas på 1500-talet och på deras Löwenbräukeller (vid Stiglmayerplatz) kan du läppja deras välsmakande öl.

Vill du provsmaka klosteröl, beställ en Paulaner, för klostret Paulaner har bryggt öl sedan 1634.

Det finns, såklart, ett ölmuseum i München och där får reda på allt om regions bryggeritradition och dessutom får du en historisk överblick av Oktoberfesten. Museet är beläget i en byggnad från 1340 (på Sterneckerstrasse 2) och man har öppet tisdag till lördag klockan 13-18 (inträde fyra euro). Mer fakta och tips om öl i München med omnejd finns på: www.bavaria.by/bavarian-german-beer