Fotboll + whisky i Glasgow

För den som vill uppleva fotboll i Glasgow, betyder det en fotbollsresa för att se när Celtic spelar hemma på Celtic Park eller Rangers FC hemma på Ibrox Stadium. Allra häftigast kanske blir ett ligaderby mellan Celtic och Rangers (som är tillbaka i högsta ligan efter sommaren). Och självklart, när du ändå är i Skottland, kan du såklart inte motstå möjligheten att provsmaka landets nationaldryck.

Vilket är "uisge beatha", eller så kanske du är mer bekant med det lite mer vanliga namnet för denna dryck, kort och gott whisky. Uisge beatha är förövrigt gaeliska och betyder ungefär livets vatten (water of life) och för folket i Skottland betyder således whisky mycket.

Vill du veta mer om hur det går till att få fram livets vatten, finns ett par möjligheter att besöka destillerier i närheten av Glasgow (perfekt för en dagstur).

Glengoyne Distillery i Kilearn har producerat whisky i närmare 200 år och de har öppet dagligen för besökare som vill lära sig mer om deras verksamhet. Man har öppet måndag till lördag klockan 10-16 och söndagar klockan 12-16. De erbjuder flera olika rundturer och provsmakningssessioner. Den billigaste rundturen kostar nio pund och startar med provsmakning av Glengoynes tolvåriga whisky (och samtidigt som du läppjar denna dryck, kan du se ut över ett vattenfall och damm). Därefter rundtur i deras destilleri där du får veta hur det går till att producera whiskey. Rundturen tar cirka 45 minuter. Du hittar Glengoyne Distillery 24 kilometer norr om Glasgow.

Mer info på deras sajt: www.glengoyne.com/visit-us/distillery-tours

Auchentoshan Distillery har öppet dagligen klockan 10-17 och de ligger endast 16 kilometer från centrala Glasgow. Den klassiska rundturen hos Auchentoshan tar cirka en timma, kostar sju pund och som avslutning får du ta en slurk av Auchentoshan Single Malt Whisky.

Mer info på deras sajt: www.auchentoshan.com/the-distillery/visitor-centre.aspx

Självklart kan du även provsmaka olika sorters whisky inne i centrala Glasgow och valet är ditt om du vill göra det via en organiserad provsmakning med experter. Till exempel Tennent's Training Academy (161 Duke Street i Glasgow) som erbjuder en två timmars provsmakning av fem olika whisky. Kostar 36 visserligen pund, men du blir alltså "guidad" i whiskyvärlden av en expert under provsmakningen. Den hålls dock ungefär bara en gång per månad (fredagskvällar)

Eller om du helt enkelt vill besöka närmaste bar och be bartendern servera dig några av sina favoriter när det gäller "livets vatten". Be att få en uisge beatha. Du kan också säga att du gärna vill ha: a wee dram (vilket i och för sig kan betyda ett glas av även andra sorters sprit, men normalt betyder det att man vill ha ett glas whisky).

En bra månad för whiskyprovning i Skottland är förövrigt maj månad varje år. Denna månad är helt enkelt Whisky Month och det hålls en hel mängd evenemang och festivaler med anknytning till whisky.