Fotboll, pétanque och stränder i Marseille

Ett besök i Marseille kan på flera sätt vara något riktigt minnesvärt och naturligtvis blir ett besök på Stade Vélodrome för att uppleva stämningen när Olympique de Marseille spelar match, en av höjdpunkterna under besöket. För detta fotbollslag lockar mycket och passionerad publik till sina matcher och ofta är det över 50 000 åskådare som tittar på och lever med i spelet.

Arenan ligger i södra Marseille

Arenan ligger i de södra delarna av Marseille, ungefär 3,5 kilometer från de centrala staden eller 4,5 kilometer från stadens huvudtågstation (Saint-Charles). Vill du ta en promenad till arenan, är det alltså bara att snöra på sig vandringsskorna och promenera i lugn och ro till Stade Vélodrome. Eller ta tunnelbanans (metro) linje 2 och kliv av vid stationen Rond-Point du Prado, som ligger cirka 50 meter från arenan. Sedan bara att njuta av matchen och stämningen när Olympique de Marseille spelar.

Kasta skinande klot som lokalbefolkningen

Men vad finns då för övriga höjdpunkter än fotboll i Marseille, kanske du undrar. Naturligtvis är en av höjdpunkterna bara att ge sig ut på en stadsvandring via stadens gator och torg och njuta av stadslivet. Troligen hittar du en och annan plats i staden där det spelas boule (pétanque) och vill du verkligen uppleva pétanque, besök Boulodrome Municipal (stadens hjärta när det gäller pétanque). Troligen kastas den även en del klot på stränder i och omkring staden. Och det bjuds på många sköna strandområden i hyfsad närhet (Marseille ligger ju vid Medelhavet!), så möjligheterna är stora till att sola och ta en svalkande dopp.

Flera mil med fjordliknande strandområden

Vill du kombinera strand (två kilometer lång), med sköna gröna gräsytor, ta busslinjerna 83 eller 19 till Prado seaside park. Finns även möjligheter till beach volley och strandfotboll där.

Eller ta dig söderut mot Calanques små strandområde. Man kan säga att detta område handlar om ett 20-tal vikar som skär in lite likt fjordar i landskapet och bjuder på små sköna stränder. De är utspridda över en sträcka om cirka 35 kilometer (mellan Marseille och staden Cassis). Du kan till exempel ta busslinjerna 19 och 20 söderut från Marseille och kliva av vid Luminy och därefter  promenera till stranden Sugiton (finns ytterligare ungefär fyra små strandområden du kan promenera till från Luminy. Eller ta busslinje 23 för att komma till stränderna Morgiou och Sormiou. Fler mysiga små Calanques-stränder är Port Pin och En-Vau.

Finns även alternativ norr om staden för ett besök vid de små strandområdena Prophète och Catalans och du tar buss nummer 83 för att komma till dessa två. Du kan även ta buss 35 norrut till Corbière och där finns förutom stränder, även parkområde att njuta av och vackra vyer utöver Marseilles kustlinje.

Slutligen, fotbollsresan till Marseille, den hittar du såklart här: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/marseille