Fotboll och museer i Hamburg

Under ett besök i Hamburg, kommer naturligtvis höjdpunkten vara ett besök på Volksparkstadion för att uppleva när Hamburger SV spelar. Men det finns även andra höjdpunkter i staden som kan göra din weekend i Hamburg till något alldeles extra.

HSV Museum och arenarundtur

Till att börja med kan ju ett besök på HSV Museum beläget i Volksparkstadion vara en bra början. Det handlar om 700 kvadrat med fakta om föreningens sportverksamhet (exempelvis fotboll och handboll) genom historien. Visserligen är all text och infoskyltar bara på tyska, men exempelvis rummet med pokalerna går ju att titta på ändå. Och är ni en grupp och kontaktar dem i förväg, kan de organisera en guidad rundtur på engelska genom museet.

Finns även möjlighet att gå guidade rundturer genom arenan, som tar cirka 75 minuter och bland annat inkluderar besök nere på planen och i ett av omklädningsrummen.

Man har öppet dagligen (museum och guidade arenaturer) och att bara besöka museet kostar 6 euro, eller betala 12 euro för en kombination där även en guidad tur genom arenan ingår. Närmaste tunnelbanestationer för att ta sig till Volksparkstadion är Stellingen eller Eidelstedt och från båda dessa är det sedan cirka 15 minuters promenad till arenan (under matchdagar går en transitbuss mellan stationerna och arenan)

Automuseum Prototyp visar upp spännande sportbilar

Ett annat fartfyllt museum i Hamburg är Automuseum Prototyp, som bland annat handlar om sportbilar genom historien, till exempel Michael Schumacher och Sebastian Vettels första officiella formel! bilar. Eller kika på klassiska Porsche Type 64, som endast byggdes i tre exemplar 1939 (varav bara två finns kvar i dag) och som anses vara förebilden för Porsches alla efterföljande sportbilar. Finns såklart många fler sportbilar och även annat att roa sig med såsom att sitta ned i och ratta "Porsche 356 driving simulator".

Man har öppet klockan 10-18 tisdag till söndag och inträdet ligger på 8,50 euro. Museet ligger mellan Hamburg central station och floden Elbe (närmaste tunnelbanestationer är Meßberg eller HafenCity Universität).

Miniature Wunderland – världens största modelljärnväg

Brinner du för tåg och vill besöka världens största modelljärnväg, då har du kommit till rätt stad. Miniature Wunderland bjuder på 13 000 meter miniatyrtågräls, 930 miniatyrlok och 14 450 tågvagnar. Plus 228 000 träd, 215 000 figurer och 3 660 byggnader och broar. Det hela tog 230 personer 580 000 timmar att bygga upp. Man har öppet dagligen och inträdet ligger på 13 euro. Wunderland är belägen vid floden Elbe i området Speicherstadt och närmaste tunnelbanestation är Baumwall.

Hafenmuseum – allt om Hamburgs hamn

Vill du hellre besöka ett museum om vatten, varför inte ta dig till hamnen och Hafenmuseum. Ett riktigt stort museum om Hamburgs hamn genom historien och det finns mycket att se på där. Lastutrustning, gamla flytande kranar och båtar till exempel. Inträdet ligger på 5,50 euro och man har öppet mellan april och oktober, klockan 10-17 tisdag till fredag och klockan 10-18 lördag och söndag.

Detta var bara några spännande tips på museer i Hamburg. När det gäller själva fotbollsresan och matchbiljetter, finner du dem här: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/hamburger