FC Barcelona bygger om Camp Nou

I Barcelona (Spanien) planerar fotbollslaget FC Barcelona för fullt för att bygga ut sin arena Camp Nou, så att den skall kunna ta in en bra bit över 100 000 åskådare (blir då en av världens största fotbollsarenor). Arbete skall enligt planerna starta kring maj 2017 och sedan vara helt klart i mars 2021.

Men du behöver inte vara orolig för att inte kunna besöka arenan och se en match under byggtiden. Man kommer nämligen INTE stänga Camp Nou under hela denna byggperiod. Laget kommer att fortsätta spela alla sina hemmamatcher där. Vilket är möjligt då ombyggnaden kommer att ske i olika etapper och de stora strukturella förändringarna av läktarsektioner och tillbyggnader, kommer framförallt att ske under sommartid (fyra somrar), när det ändå inte är några seriematcher.

105 053 åskådare på nya arenan

När den nyrenoverade och tillbyggda arenan är klar kommer det bland annat innebära att det finns tak över alla läktarsektioner (så att oavsett vilken plats du väljer att köpa biljett till, kommer du inte bli blöt om det skulle regna under matchen). Camp Nou kommer fortsatt ha tre etager (precis som nu alltså), men skillnaden blir bland annat att den första etagen kommer att byggas om helt och hållet. Så att denna etage blir brantare och erbjuda mycket bättre utsikt över planen. Den andra läktaretagen kommer att vara mer eller mindre oförändrad (något bättre sittplatser dock). Den tredje etagen, som idag inte går helt runt arenan, kommer att utökas så att den går hela vägen runt. Vilket gör att man kan utöka antalet åskådarplatser och bereda plats för 105 053 åskådare.

Slutligen kommer det troligen bli vissa förändringar till arenans namn och eventuellt säljer man ut delar av namnrättigheterna, fast troligen då som krav att orden Camp Nou skall ingå i arenans namn (detta är såklart ett sätt att delfinansiera ombyggnaden).

Hela byggplanen är dock inte helt spikad och vissa förändringar av exempelvis tidsperioder kan eventuellt komma att ske. Men då det inte kommer att påverka åskådarna speciellt mycket under byggperioden, är det ju bara att se fram emot ett bättre och mer spännande besök när allt är färdigt (och även under tiden kan du således se fram emot att se fotboll i världsklass på Camp Nou).

Kika in i omklädningsrum och gå i spelartunneln

Om du vill passa på att kika in i det inre av Camp Nou (se omklädningsrum och gå genom spelartunneln bland annat) och besöka deras museum, har man tillsvidare öppet dagligen (dock begränsade öppettider vid matchdagar) och kostnaden är 23 euro. Det hela, rundtur genom arenan och museum, tar ungefär 90 minuter. Huruvida det blir några förändringar av stadiumrundturer under byggperioden är oklart i nuläget.

Biljetter för att se Barcelona spela

När det gäller matchbiljetter, för att se en match med FC Barcelona, hittar du fotbollsresor och biljetter på följande sida: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/barcelona