En liten guide till Paris

Du har garanterat gjort rätt val, att besöka Paris för att kombinera upplevelser i underbara staden, med att se fotboll i världsklass när PSG spelar på Parc des Princes.

Till och från flygplatserna

Det finns tre flygplatser i närområdet av Paris, nämligen Charles de Gaulle Airport, Paris-Orly airport och Beauvais Airport.

Från Paris-Charles de Gaulle kan du ta buss 350 till gare de l'Est i Paris, som tar ca 70 minuter och kostar 6 euro eller ta pendeltåg RER B till gare du Nord i Paris, vilket kostar cirka tio euro och tar 25 minuter.

Från Paris-Orly airport kan du ta Orlybus som kostar 7,70 euro och tar kring en halvtimma och sedan finns även en speciell direkt-tunnelanalinje som tar under tio minuter och kostar cirka tio euro eller ta spårvagnen som tar trekvart och kostar 1,80 euro.

Flyger du till Paris med Ryan Air, då är det Beauvais Airport som gäller och det finns buss in till Paris från flygplatsen (tar ungefär 75 minuter och kostar 18 euro).

Transporter i Paris

Om du planerar att ta dig runt med buss och tunnelbana (metro) en del under ditt besök i Paris, finns kortet "Paris Visite". En dags fria resor i zonerna 1-3 (centrala Paris) kostar elva euro, två dagar för 18 och tre dagar går på 25 euro. En singelresa kostar annars 1,80 euro. När du skall se Zlatan och PSG spela kan du ta metro ut till Parc des Princes, antingen med linje 9 och kliva av vid Porte de Saint-Cloud eller linje 10 och gå av vid Porte d'Auteuil.

Upptäck Paris på cykel

Ett annat fantastiskt sätt att ta sig runt Paris är med cykel och de har ett väldigt utvecklat system med lånecyklar. Systemet heter Velib och består av över 23 000 lånecyklar (treväxlade) som är utplacerade på 1 800 cykelstationer runt om i staden. För att använda cykel, kostar det 1,70 euro för en dag eller betala åtta euro för en vecka (du betalar avgiften med bankkort vid någon av cykelstationerna). Sedan kan du låna cykel från någon av cykelstationerna och varje gång du lånar en cykel kan du cykla på den i 30 minuter (sedan måste du ställa tillbaka den i något cykelstation). Men du kan låna ny cykel direkt och cykla vidare till exempelvis nästa sevärdhet eller bara trampa runt och kika på stadens arkitektur.

Njut av fantastisk fransk matkultur

Under besöket i Paris, kommer garanterat en av höjdpunkterna (vid sidan om fotbollen) vara att äta gott. Gör till exempel ett besök på en lokal "bistro", som kännetecknar att de har goda viner och enkla och traditionella franska maträtter till bra pris. Ett steg uppåt i matstegen att besöka en "brasserie", där du kan njuta av god och traditionell fransk matlagning. Till exempel “coq au vin” eller “pot au feu”. Ofta är inredningen vacker på ett brasserie (lite högre klass än på en bistro). Och sedan finns såklart en massa fantastiska restauranger i olika prisklasser och som har olika sorters matinriktning. En sak är säker, du behöver inte gå hungrig i Paris.

Hitta fotbollsresan till Paris

www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/paris-saint-germain