El derbi Madrileño - kampen om Madrid

De två största lagen i Madrid är ju såklart Real Madrid Club de Fútbol och Club Atlético de Madrid. Och det finns historiska aspekter till vilka som håller på vilket lag. Real Madrid ansågs tidigt vara stödda av regeringen och blev även ett kungligt lag, medan Atlético Madrid ansågs vara rebeller och mer av en klubb för arbetarklassen. Att Real är den rikare klubben gör dessutom sitt till för att Atléticos supportrar skall vara kallsinniga mot Real som fotbollslag. El derbi Madrileño är helt enkelt en riktig kamp planen och något oerhört viktigt för de två lagens supportrar.

Madrid Club de Fútbol blir kungligt lag på 20-talet

År 1902 bildades Madrid Club de Fútbol och sedan på 20-talet fick de den kungliga titeln (Real) av kung Alfonso XIII. De tog sin första (av många) La Liga titlar 1932 och 1947 flyttade de in på Estadio Santiago Bernabéu.

Arenan tar in strax över 81 000 åskådare och den ligger tämligen centralt vid gatan Paseo de la Castellana. Det går alldeles utmärkt att ta sig dit till fots och Madrid är verkligen en väldigt vacker stad och helt underbart att stadsvandra genom. Finns även en tunnelbanestation vid arenan (med samma namn) och du åker med linje 10 dit. Om du skulle vilja se mer av Bernabéus innandöme, finns en rundtur som hålls dagligen (matchdagar något begränsat dock) och det kostar 19 euro för vuxna och 13 euro för barn upp till 14 år.

Athletic Club de Madrid får smeknamnet madrasserna

Den 26 april 1903, då föddes Athletic Club de Madrid och då hade man blå och vitrandiga tröjor, något som åtta år senare ändrades till deras nuvarande rödvita tröjor. Då fick laget smeknamnet "Colchoneros" (vilket betyder madrasser och det kom sig av att madrasser på den tiden var rödvit randiga). En av lagets tidigaste höjdpunkter rent sportslig bör ha kommit 1921, då man blev regionala mästare efter att ha slagit Madrid...

Atlético Madrid spelar på Estadio Vicente Calderón, som tar in strax under 55 000 åskådare och du hittar arenan i sydvästra Madrid. Att ta sig till fots dit (genom ett underbart Madrid) tar ungefär en halvtimma från torget Plaza Mayor i de centrala delarna av staden. Går även att ta tunnelbana linje 5 till stationen Pirámides (cirka tio minuter promenad därifrån). Det hålls en stadiumrundtur även i Vicente Calderón och arenan har även ett museum. Det kostar sex euro för vuxna eller tre euro för barn under 12 år att besöka museet.

Hitta din fotbollsresa till Madrid

Oavsett om du skall uppleva ett derby eller en vanlig hemmamatch med något av lagen, hittar du fotbollsresorna här:
www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/real-madrid
www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/atletico-madrid