Derbydags i Manchester

Ett derby är alltid ett derby och i Manchester svallar känslorna när det närmar sig match mellan United och City. Många år var United "storebror" och City "lillebror", men just nu är det nog omvända roller där City har ett övertag. De har nämligen vunnit sex av de nio senaste derbyna mot United.

Rent historiskt har man spelat hela 170 matcher mot varandra och Manchester United har vunnit 70 av dem och Manchester City har tagit hem segern i 49. Plus att 51 matcher dem emellan har slutat oavgjort. Det allra första Manchester-derbyt slutade 0-3 och gick av stapeln redan hösten 1881mellan West Gorton (som senare blev Manchester City) och Newton Heath (som senare fick namnet Manchester United). Allra första segern alltså till United (eller Newton Heath som de alltså hette på den tiden).

När det gäller målskyttet i derbyna, är Wayne Rooney i United en notorisk derbymålskytt under 2000-talet. Han har nämligen slagit till sylvasst elva gånger i derbyn mot City. På andra sidan planen, hittar vi i nuförtiden ofta Sergio Aguero och även han är vass innanför straffområdet. På åtta Manchester-derbyn har han gjort åtta mål (han missade dock senaste derbyt i oktober 2015 och kanske därför den matchen slutade 0-0). Om man räknar bort senaste derbyt (som alltså var mållöst), har de tio tidigare haft mycket mål. Sammanlagt 41 mål på tio derbyn, alltså ett snitt på ungefär fyra mål per derby.

När det gäller de som deltagit i flest derbyn, handlar det om United-spelare för hela slanten. Ryan Giggs har spelat hela 36 stycken derbymatcher mot City (och har dessutom numera ett antal derbyn även som ledare). På andra plats kommer Bobby Charlton med 27 derbymatcher och Paul Scholes som spelat 26. Av de som fortfarande är aktiva nosar Wayne Rooney på topp tre och han bör vara ikapp både Bobby och Paul om han fortfarande spelar i United nästa säsong.

Publikmässigt kan du räkna med så gott som fullsatt (båda lagen har i och för sig nästintill fullsatt på alla sina matcher i Premier League). Spelas derbyt på Old Trafford, brukar det komma kring 76 000 åskådare och eftersom Etihad Stadiums maxkapacitet ligger på strax över 55 000, kommer alltså mindre derbypublik om City har hemmaplan.

Till Old Trafford kan du exempelvis ta dig med spårvagnssystemet (Metrolink), genom att hoppa på en spårvagn mot Altrincham och kliva av vid Old Trafford. Även till Etihad Stadium kan du ta spårvagn, mot Ashton och kliva av vid Etihad Campus. En tur och retur resa till någon av arenorna kostar strax under fyra pund och från flygplatsen och in till stan kostar det strax över fyra pund med spårvagnen. Det finns även ett billigt helgkort (Weekend Travelcard) som är giltigt för fria resor på spårvagnen efter klockan 18 på fredagar och hela lördagen och söndagen och endast kostar 5,80 pund.

Är du sugen på att se ett hett derby i Manchester, kika in på följande sida för att hitta nästkommande match mellan lagen: www.fotbollsresa.nu/fotbollsresor/manchester